Knjige su najtiši i najstalniji prijatelj

,,Knjige su najtiši i najstalniji prijatelji. One su najprihvatljiviji i najmudriji savetnici i najstrpljiviji učitelji.”
Čarls Eliot

,,Knjiga je vrednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga ko je čita.”
Egipatski zapis

Dragi moji učenici,

Ova školska godina protekla je brzinom svetlosti. Još par dana i čeka nas ono što najviše volimo – raspust.

Raspust je pravo vreme za putovanja,druženja, šetnje, bazen, spavanje u neograničenim količinama i, naravno, čitanje.

Šta čitati? Odgovor je – sve što volite. Da li će to biti poezija, neki dobar avanturistički roman, naučna fantastika ili neki dobar časopis, sasvim je svejedno. Važno je da uživamo, opustimo se, maštamo, zamišljamo i saznajemo nešto novo.

U ovoj školskoj godini upoznali smo se sa jednim od najboljih časopisa svih  vremena na ovim prostorima  – ,,Politikinim Zabavnikom”. Svi primerci koje sam vam odabrala, donela u školu i preporučivala išli su iz ruke u ruku. Prepričavali ste mi ono što vas je ostavilo bez daha, ispisivali ste kartice sa zanimljivostima koje smo brižljivo sortirali po oblastima i koje ćemo pokloniti nastavniku istorije, biologije i geografije, strahovali za živote likova u pričama iz poglavlja ,,Život piše drame” i  mozgali rešavajući matematičke i logičke zadatke. ,,Zabavnik” zaista ima za svakoga po nešto. U ,,Zabavnik” smo se zaljubili na prvo čitanje, a ko se jednom zaljubi u njega, ta ljubav traje zauvek. Ako nam neko ne veruje, slika govori više od reči.

petaci_150614

Što se tiče knjiga, preporučiću vam romane koji će vas ovog leta  sigurno ostaviti bez daha. Mene i mnoge moje starije učenike jesu. Posle čitanja ovih knjiga oni su naučili da čitaju za svoju dušu i da se ne odvajaju od knjige. Uživaćete u njima, naći srodne duše, putovati na vrlo zanimljiva mesta, posetiti prošlost ili izmišljene predele mašte. Probajte! Knjiga je vrlo strpljiv drug. Ona se neće naljutiti na vas čak i  ako je zatvorite posle nekoliko prvih pasusa. Čekaće vas na nekoj polici da je se setite i poželite da uronite u njene ispisane stranice. A onda, kada vas ščepa, nećete je ispuštati iz ruku. Takve su vam te knjige!

Posebno vam preporučujem za opuštanje i uživanje sledeća dela:

– Sve romane Uroša Petrovića: ,,Deca Bestragije”,

,,Aven i jazopas u Zemlji Vauka”,

,,Peti leptir”

– Sve romane Rika Riordana: ,,Persi Džekson i bogovi Olimpa –Kradljivac munje”

                                                ,,Persi Džekson i bogovi Olimpa – Titanova kletva”

                                                ,,Persi Džekson i bogovi Olimpa – More čudovišta”

       ,,Persi Džekson i bogovi Olimpa – Bitka za lavirint”

A ko voli zagonetke, Uroš Petrović je nenadmašan u smišljanju zagonetki za sve

uzraste. Njih ćete naći u pet njegovih knjiga ,,Zagonetne priče”,  i u tri romana u zagonetkama pod nazivom ,,Misterije Ginkove ulice”, ,,Mračne tajne Ginkove ulice”, i ,,Tajne veštine Marte Smart”.

Dragi moji petaci i šestaci, uživajte u letnjem raspustu, kupajte se, spavajte,

gledajte filmove i čitajte dobre knjige. Nadam se da ćete i vi meni posle raspusta preporučiti nekukoju ste pročitali i koja vas je ostavila bez daha. Ja baš volim da čitam!

Vaša nastavnica srpskog jezika
Svetlana Majski