,,Књиге су најтиши и најсталнији пријатељи. Оне су најприхватљивији и најмудрији саветници и најстрпљивији учитељи.“
Чарлс Елиот

,,Књига је вреднија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер она сама гради споменике у срцу онога ко је чита.“
Египатски запис

Драги моји ученици,

Ова школска година протекла је брзином светлости. Још пар дана и чека нас оно што највише волимо – распуст.

Распуст је право време за путовања,дружења, шетње, базен, спавање у неограниченим количинама и, наравно, читање.

Шта читати? Одговор је – све што волите. Да ли ће то бити поезија, неки добар авантуристички роман, научна фантастика или неки добар часопис, сасвим је свеједно. Важно је да уживамо, опустимо се, маштамо, замишљамо и сазнајемо нешто ново.

У овој школској години упознали смо се са једним од најбољих часописа свих  времена на овим просторима  – ,,Политикиним Забавником“. Сви примерци које сам вам одабрала, донела у школу и препоручивала ишли су из руке у руку. Препричавали сте ми оно што вас је оставило без даха, исписивали сте картице са занимљивостима које смо брижљиво сортирали по областима и које ћемо поклонити наставнику историје, биологије и географије, страховали за животе ликова у причама из поглавља ,,Живот пише драме“ и  мозгали решавајући математичке и логичке задатке. ,,Забавник“ заиста има за свакога по нешто. У ,,Забавник“ смо се заљубили на прво читање, а ко се једном заљуби у њега, та љубав траје заувек. Ако нам неко не верује, слика говори више од речи.

petaci_150614

Што се тиче књига, препоручићу вам романе који ће вас овог лета  сигурно оставити без даха. Мене и многе моје старије ученике јесу. После читања ових књига они су научили да читају за своју душу и да се не одвајају од књиге. Уживаћете у њима, наћи сродне душе, путовати на врло занимљива места, посетити прошлост или измишљене пределе маште. Пробајте! Књига је врло стрпљив друг. Она се неће наљутити на вас чак и  ако је затворите после неколико првих пасуса. Чекаће вас на некој полици да је се сетите и пожелите да уроните у њене исписане странице. А онда, када вас шчепа, нећете је испуштати из руку. Такве су вам те књиге!

Посебно вам препоручујем за опуштање и уживање следећа дела:

– Све романе Уроша Петровића: ,,Деца Бестрагије“,

,,Авен и јазопас у Земљи Ваука“,

,,Пети лептир“

– Све романе Рика Риордана: ,,Перси Џексон и богови Олимпа –Крадљивац муње“

                                                ,,Перси Џексон и богови Олимпа – Титанова клетва“

                                                ,,Перси Џексон и богови Олимпа – Море чудовишта“

       ,,Перси Џексон и богови Олимпа – Битка за лавиринт“

А ко воли загонетке, Урош Петровић је ненадмашан у смишљању загонетки за све

узрасте. Њих ћете наћи у пет његових књига ,,Загонетне приче“,  и у три романа у загонеткама под називом ,,Мистерије Гинкове улице“, ,,Мрачне тајне Гинкове улице“, и ,,Тајне вештине Марте Смарт“.

Драги моји петаци и шестаци, уживајте у летњем распусту, купајте се, спавајте,

гледајте филмове и читајте добре књиге. Надам се да ћете и ви мени после распуста препоручити некукоју сте прочитали и која вас је оставила без даха. Ја баш волим да читам!

Ваша наставница српског језика
Светлана Мајски