svetlana_majski_2005141УЧИ, МИСЛИ, ПОКУШАЈ!

Овај слоган би требало да буде изговорен као добродошлица сваком детету које започне своје школовање. Нарочит акценат треба ставити управо на последњу реч – ПОКУШАЈ! – јер без тога ниједан циљ који постављамо пред ученике неће бити у потпуности остварен.

Није тешко.  Децу треба ослободити страха од неуспеха у покушајима. Нека покушавање буде забава, игра, срећа због учествовања, а оно добро што настане у тим покушајима – награда за храброст!

Тако ми на часовима српског језика свакодневно  ПОКУШАВАМО! Некада папир згужвамо, некада се насмејемо, често аплаудирамо и неретко делимо петице. Све у свему – ПОКУШАВАМО!

Покушавамо да рецитујемо,читамо, глумимо, пишемо саставе, приче, бајке и песме. Песме нарочито волимо јер су изазов већи од прозе. Добра и успела рима је награда за мукотрпно мозгање. Најбоље метафоре и персонификације су, наравно, оне које сами смислимо. А песма се може написати о било чему, то смо схватили.

Посебно успелим покушајима се и хвалимо јер су остварили и неке награде или били похваљени на местима где се вреднује креативност. Те награде су доказ да ПОКУШАВАЊЕ  води до успеха.

Драги ученици, узмите папир и оловку. Спремите се за покушавање. Пред вама је најлепша авантура звана писање. Ако се не бојите, из ње ћете сигурно изаћи као победници.

Ваша наставница српског језика,

Светлана Мајски