Uči, misli, pokušaj!

svetlana_majski_2005141UČI, MISLI, POKUŠAJ!

Ovaj slogan bi trebalo da bude izgovoren kao dobrodošlica svakom detetu koje započne svoje školovanje. Naročit akcenat treba staviti upravo na poslednju reč – POKUŠAJ! – jer bez toga nijedan cilj koji postavljamo pred učenike neće biti u potpunosti ostvaren.

Nije teško.  Decu treba osloboditi straha od neuspeha u pokušajima. Neka pokušavanje bude zabava, igra, sreća zbog učestvovanja, a ono dobro što nastane u tim pokušajima – nagrada za hrabrost!

Tako mi na časovima srpskog jezika svakodnevno  POKUŠAVAMO! Nekada papir zgužvamo, nekada se nasmejemo, često aplaudiramo i neretko delimo petice. Sve u svemu – POKUŠAVAMO!

Pokušavamo da recitujemo,čitamo, glumimo, pišemo sastave, priče, bajke i pesme. Pesme naročito volimo jer su izazov veći od proze. Dobra i uspela rima je nagrada za mukotrpno mozganje. Najbolje metafore i personifikacije su, naravno, one koje sami smislimo. A pesma se može napisati o bilo čemu, to smo shvatili.

Posebno uspelim pokušajima se i hvalimo jer su ostvarili i neke nagrade ili bili pohvaljeni na mestima gde se vrednuje kreativnost. Te nagrade su dokaz da POKUŠAVANJE  vodi do uspeha.

Dragi učenici, uzmite papir i olovku. Spremite se za pokušavanje. Pred vama je najlepša avantura zvana pisanje. Ako se ne bojite, iz nje ćete sigurno izaći kao pobednici.

Vaša nastavnica srpskog jezika,

Svetlana Majski