Дечија недеља

(од 6. до 12. октобра 2014. године)

Да ли овакве речи могу оставити равнодушним онога ко их прочита или изговори? Мене нису. Дубоко сам се замислила над њима и покушала да откријем које особине треба да има права породица,породица у којој је дете насмејано и срећног лица. Наравно – љубав и разумевање. Добитна комбинација за успех институције коју треба писати великим словом – Породица. Све друго је мање битно, заменљиво, тренутно, пролазно. Ако изостану љубав и разумевање, осмех нестаје са лица. А дечија лица су, ипак, најлепша када је на њима осмех. Мама, тата, бата, сека, неизоставни бака и дека, злата вредни тетка, уја и стрика. Може и даље, али за сада је доста. Они боје лице детета срећом. Што их је више, више разлога за срећу. То знају деца која имају све ове људе око себе. Свако на свој посебан начин зрачи и значи.

Е па лепо. Сада, драги моји ученици, папир испред себе. Имамо задатак да прикажемо породицу или оно што породица за нас значи. Бирајте – оловка или четкица.Да ли ће се родити песма, прича или слика, потпуно је свеједно.Важно је да гледамо, уочавамо, размишљамо, трудимо се и покушамо. Ако у то додамо најважнији састојак – љубав – успех је загарантован.

А ми, драге моје колеге учитељи и наставници, имамо ту част да уживамо у ономе што наши ученици напишу и насликају и да их наградимо највећим оценама. Тада ћемо на прави начин неговати срећна лица. Јер, и школа је једна велика Породица!

Све их волим deca_081014

Тоде Николетић

Тату волим сетно
Маму изнад свега
Брата изузетно
А ево због чега
Тату јер ме финансира
Мама чува храни
Кад ме неко дира
Брат ме увек брани
Баку волим нежно
Деду томе слично
Стрица неизбежно
Тетку делимично
Баку јер ме мази
Деда прича приче
Стриц брижљиво пази
Тетка гњави цмаче
Све их волим знају
И птице у лету
Али једну Мају
Највише на свету