Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica

Dečija nedelja

(od 6. do 12. oktobra 2014. godine)

Da li ovakve reči mogu ostaviti ravnodušnim onoga ko ih pročita ili izgovori? Mene nisu. Duboko sam se zamislila nad njima i pokušala da otkrijem koje osobine treba da ima prava porodica,porodica u kojoj je dete nasmejano i srećnog lica. Naravno – ljubav i razumevanje. Dobitna kombinacija za uspeh institucije koju treba pisati velikim slovom – Porodica. Sve drugo je manje bitno, zamenljivo, trenutno, prolazno. Ako izostanu ljubav i razumevanje, osmeh nestaje sa lica. A dečija lica su, ipak, najlepša kada je na njima osmeh. Mama, tata, bata, seka, neizostavni baka i deka, zlata vredni tetka, uja i strika. Može i dalje, ali za sada je dosta. Oni boje lice deteta srećom. Što ih je više, više razloga za sreću. To znaju deca koja imaju sve ove ljude oko sebe. Svako na svoj poseban način zrači i znači.

E pa lepo. Sada, dragi moji učenici, papir ispred sebe. Imamo zadatak da prikažemo porodicu ili ono što porodica za nas znači. Birajte – olovka ili četkica.Da li će se roditi pesma, priča ili slika, potpuno je svejedno.Važno je da gledamo, uočavamo, razmišljamo, trudimo se i pokušamo. Ako u to dodamo najvažniji sastojak – ljubav – uspeh je zagarantovan.

A mi, drage moje kolege učitelji i nastavnici, imamo tu čast da uživamo u onome što naši učenici napišu i naslikaju i da ih nagradimo najvećim ocenama. Tada ćemo na pravi način negovati srećna lica. Jer, i škola je jedna velika Porodica!

Sve ih volim deca_081014

Tode Nikoletić

Tatu volim setno
Mamu iznad svega
Brata izuzetno
A evo zbog čega
Tatu jer me finansira
Mama čuva hrani
Kad me neko dira
Brat me uvek brani
Baku volim nežno
Dedu tome slično
Strica neizbežno
Tetku delimično
Baku jer me mazi
Deda priča priče
Stric brižljivo pazi
Tetka gnjavi cmače
Sve ih volim znaju
I ptice u letu
Ali jednu Maju
Najviše na svetu